„Peștera în care ți-e frică să intri ascunde comoara pe care o cauți.” - Joseph Campbell

Despre tabără

Experiența se capătă în turele clubului Solidus și în stagii de una sau două săptămâni consecutive, orientate îndeosebi către parcurgerea peșterilor verticale. Spre deosebire de escalada sportivă, unde se cultivă spiritul de reușită prin forțe proprii, în speologie e binevenit orice ajutor din partea tehnicii și echipamentelor. Aceasta deoarece speologia are scop științific, latura sportivă fiind doar un instrument în atingerea acestui scop.

În România sunt 8116 peşteri. Un total de 964534 metri de galerii au fost explorate şi raportate. În tabăra de Speologie vom cunoaște treptat, anual, toate peșterile accesibile:
144 peşteri peste 1km dezvoltare.
1180 peşteri cu dezvoltarea sub 10m.
91 avene cu denivelarea peste 100m.
81 peşteri cu secțiuni accesibile doar scufundătorilor de peşteră.
22 peșteri în sare.

Vom alege o locație pentru cazare pentru a beneficia de cât mai multe peșteri în zona unității de cazare. Spre exemplu, în Masivul Piatra Craiului vom putea benefica de Bazinul superior al Bârsei, Bazinul Văii Zărnești, versantul stâng, Bazinul Dâmbovicioarei, versantul drept, Bazinul Dâmboviței, versantul stâng.

În culoarul Rucăr-Bran putem accesa:

 • Valea Zărnești, versantul drept,
 • Bazinul Văii Sbârcioarei și Măgurile Branului
 • Valea Dâmbovicioarei, versantul stâng
 • Bazinul Văii Moieciu în calcarele din Masivul Fundata
 • Bazinul Văii Izvorului
 • Bazinul Văii Cheia în masivele Giuvala-Zacotele
 • Bazinul Dâmboviței în calcarele din Masivul Ghimbav și Muntele Cheița
 • Bazinul Dâmboviței în masivele Posada și Vârtoapele
 • Calcarele dintre Valea Dâmbovița și Valea Râușor, Munții Arșița-Pleașa
 • Muntele Mateiaș

Sau alegem harta Munților Buzăului (Penteleu, Podu Calului, Siriu, Ivănetu, Întorsurii). 🙂Obiective

Principalul obiectiv al taberei de Speologie este de a implica iubitorii mediului natural în activităţi instructiv-educative cu profil speologic şi ecologic.

Obiective specifice:

 • familiarizarea cursanţilor cu noţiunile de bază folosite în speologie
 • exemplificarea tipurilor genetice de peşteri, avene şi depuneri minerale din peşteri (speleoteme)
 • dobândirea tehnicilor speologice alpine
 • experimentarea parcursurilor subterane cu diferite grade de dificultate
 • protecţia mediului speleal


Loisir

Timpul liber, înainte, între și după cursurile teoretice, se poate câștiga în favoarea cursantului. Indiferent cât de activ sau sedentar este participantul, echipa Solidus va fi alături de el. Fie că jucăm împreună jocuri de masă, ori jocuri de creativitate, ori de logică sau pur și simplu ne relaxăm într-un balansoar, fie că plecăm în plimbare ușoară sau facem o drumeție, echipa Solidus se va adapta cerințelor participanților, potrivit dorințelor și aptitudinilor individuale, organizând petrecerea timpului cât mai benefic pentru cursanți.

Natura ne va fi cea mai bună parteneră în activitățile recreative.

Tabăra conține 20 de ore de curs teoretic, fiind inserate, alternativ, jocuri și drumeții, distracție și provocări creative. Și, evident, mult așteptatul foc de tabără.


Important!

Tabăra se poate organiza pentru un grup format din minimum 10 persoane. Cursanții vor fi repartizați în mai multe grupe de lucru, fiecare grupă având maximum 5 persoane. Prețul taberei va cuprinde:

 • Instructori și ghizi pentru trasee
 • Asistență pe traseu
 • Căști, corzi și alte echipamente tehnice specifice
 • Materiale aferente programului (hărți, diplome etc.)
 • Jocuri de cabana și ateliere creative

Speologia se practică doar în echipă. Explorarea sau vizitarea solitară a unor peșteri dificile este contraproductivă, singurul scop fiind testarea capacităților participantului.


Asigurare de viață

Sănătatea și integritatea corporală sunt cel mai fragile bunuri de valoare ale omului. Tabăra de Speologie conține sporturi care expun participanții la accidente care se pot solda cu diverse consecințe, de la fracturi sau arsuri, intervenții chirurgicale, zile petrecute sub supravegherea medicilor, până la invaliditate sau deces. Le-am luat în calcul pe toate, pentru ca fiecare salariat sau familia acestuia să poată depăși mai ușor momentele psiho-emoționale.

Din punct de vedere al accidentelor (incluzând și cele mortale), speologia nu se regăsește printre activitățile periculoase, cu excepția notabilă a scufundărilor de peșteră. Deoarece căderile de pietre și lovirile cu capul sunt frecvente, casca este obligatorie. Echipa Solidus  va avea grijă să prevină prin măsuri tehnice și logistica necesară siguranței participanților. Parcurgerea avenelor (numită Tehnica Speologiei Alpine) constă într-o colecție de metode îmbunătățite în timp și în continuă perfecționare, în scopul ușurării parcurgerii fără a se compromite siguranța. Coordonarea cu instituțiile de stat sunt în permanență, pentru a preveni viiturile, anunțarea turei etc.


Rezervă acum! Locurile sunt limitate.

*) câmpuri obligatorii

Datele personale (nume, e-mail și telefon) vor fi folosite pentru comunicarea eficientă în legătură cu taberele și excursiile tematice la care te-ai înscris (perioadă, durată, locație) sau, în cazuri excepționale, dacă tabăra sau excursia se amână sau nu se mai organizează. De asemenea, adresa de e-mail ar putea fi utilizată și pentru anunțarea unor noi tematici pentru salariați sau pentru copiii acestora, noi perioade, alte locații, numele lectorilor în domeniile de interes ș.a. Primind mesajele noastre, angajații vor fi primii informați despre „promoții” și campaniile „last-minute course”. Newsletter Solidus Digest are frecvența lunară și este trimis doar cu permisiunea abonaților. Puteți folosi acest formular însușindu-vă următorii Termeni și condiții.

Tabere de aventură

Antropologie culturală & Montaniard

Tabără „in-extremis”

Alte Tabere Solidus

Fotoreportaj

Psychegrafie